Przetworzona żywność powoduje, że jemy więcej i tyjemy
17 maja 2019, 11:43Badania przeprowadzone w amerykańskim Narodowym Instytucie Cukrzycy, Chorób Nerek i Układu Pokarmowego (NIDDK) sugerują, że wysoko przetworzona żywność przemysłowa powoduje, że więcej jemy i przybieramy na wadze.
Nanorurki na skalę przemysłową
4 listopada 2009, 12:33Po dziewięciu latach pracy grupa naukowców, wśród których był zmarły laureat Nagrody Nobla w dziedzinie chemii Richard Smalley, ogłosiła dokonanie przełomu. Uczonym udało się opracować technologię, która umożliwia przetwarzanie węglowych nanorurek na skalę przemysłową.
Dwa polskie projekty w finale konkursu Mars Colony Prize
3 lipca 2019, 05:51Dwa zespoły studentów z Politechniki Wrocławskiej – które przygotowały projekty marsjańskich osiedli – dostały się do światowego finału konkursu Mars Colony Prize. Swoje pomysły na to, jak może wyglądać samowystarczalna kolonia na Marsie, studenci przedstawią w Kalifornii w październiku.
Ryzykowny delikates
10 lutego 2010, 13:03Gady są rozmnażane w niewoli głównie dla skór, ale niektórym restauratorom i grupom etnicznym zależy również na ich mięsie. Po przeprowadzeniu odpowiednich analiz badacze wskazują jednak na liczne zagrożenia zdrowotne: infekcje wirusowe i bakteryjne, parazytozy oraz skażenie metalami ciężkimi oraz resztkami leków weterynaryjnych. Przed zjedzeniem potrawy z krokodyla, żółwia, jaszczurki czy węża warto się więc dobrze zastanowić (International Journal of Food Microbiology).
Ransomware sparaliżowało tłocznię gazu
21 lutego 2020, 12:40Cyberprzestępcy sparaliżowali jedną z tłoczni gazu w USA. W wyniku ataku typu ransomware gazociąg był przez dwa dni nieczynny, tyle bowiem czasu zajęło odzyskiwanie zaatakowanego systemu z kopii zapasowej.
Antybiotykożerna trawa uratuje środowisko?
14 kwietnia 2010, 15:33Lekarstwa, antybiotyki, masowo spożywane nie tylko przez ludzi, ale i zwierzęta, zanieczyszczają wodę i ziemię. To może być bardzo niebezpieczne - alarmują od dawna naukowcy. Być może pospolita trawa okaże się cudownym oczyszczaczem?
Zamiast węglem palą... żelazem. Dzięki temu do atmosfery nie trafia dwutlenek węgla
17 listopada 2020, 04:05W jednym z holenderskich browarów testowana jest właśnie niezwykła instalacja grzewcza, która nie emituje dwutlenku węgla do atmosfery. Wszystko dzięki temu, że zamiast węgla spalane jest w niej... żelazo.
Nowe sposoby wychwytywania CO2
15 lipca 2010, 16:56Jednym ze sposobów redukowania emisji CO2 ma być jego wychwytywanie bezpośrednio w miejscu powstawania - na przykład w kominie - celem późniejszego składowania. Efektywne wyłapywanie tego gazu nastręcza jednak trudności.
Kamera przemysłowa oparta na urządzeniu Kinect
8 listopada 2013, 21:22Podczas odbywającej się w Rzymie konferencji SenSys zaprezentowano kamerę przemysłową bazującą na microsoftowym urządzeniu Kinect. Kamera Kintense analizuje ruchy obserwowanej osoby, określa, gdzie znajdują się jej stawy i na tej podstawie tworzy trójwymiarowy szkielet
Grafen na skalę przemysłową
7 kwietnia 2014, 08:56Czternastu koreańskich naukowców, w tym 10 pracowników Samsung Advanced Institute of Technology, opublikowało w Science artykuł, w którym opisują nową metodę produkcji dużych kawałków grafenu. Zdaniem autorów, mamy do czynienia z przełomem, dzięki któremu możliwa będzie przemysłowa produkcja grafenu wysokiej jakości.
« poprzednia strona następna strona » 1 2 3 4 5 6 7 8 …